Bodywarmer

Sarah Ringoet

Brochuretekst

In Bodywarmer kiest Ringoet voor de “ik zal”-vorm, die afwisselend door de een en de ander gebruikt wordt. Door het spelen met de toekomende tijd, het gebruik van ik zal/jij zal/wij zullen vraag je je als toehoorder/lezer/publiek af of de relatie die wordt beschreven al geweest is, nog moet plaatsvinden of dat deze zich in het hier en nu afspeelt en de actrices ter plekke fantaseren over hoe een relatie tussen hen er zou uitzien.

Dit spelen met de toekomende tijd geeft een extra dimensie aan de tekst, aangezien het een reconstructie van een liefdesgeschiedenis is. Door het spelen met de “ik zal”-vorm wordt het publiek in een actieve rol geduwd. Het meedenken, het uitvinden en fantaseren in het moment maakt de betrokkenheid van de toeschouwer groter.

Bodywarmer is een tekst uit Ringoets bundel Stripped, die in 2014 bij it&fb is uitgegeven. Stripped bevat zeven theaterteksten die Ringoet schreef tussen 2006 en 2014. In 2015 kwam er een nieuwe uitgave, voorzien van een inleiding door Rob de Graaf en aangevuld met een nieuwe tekst, m2. De nieuwe uitgave van de bundel, eveneens uitgebracht bij de it&fb, heet ook m2.

Als het ongeluk dan om de hoek komt, wordt Bodywarmer een voorstelling zoals alleen Sarah Ringoet die kan schrijven: een geestige, eerlijke en pijnlijke ontleding van twee brekende harten, waarin het hoogst specifieke en het algemeen herkenbare in perfecte balans zijn met elkaar.” – **** door Marijn Lems in Theaterkrant

Marijn Lems over het gebundelde werk:
Haar rauwe en poëtische stukken leggen de complexe binnenwereld van haar hoofdpersonages op verrassende en ontroerende wijze bloot.

Rob de Graaf over het gebundelde werk:
Ringoet geeft vorm aan het onkenbare. Ze neemt meedogenloos waar, maar zachtheid en genegenheid zijn nooit ver weg. Wanhopig, maar welgemoed – zo zou ik de personages die de wereld van Sarah Ringoet bevolken willen noemen. En ik merk telkens weer dat ze me dierbaar zijn dat ik hun wereld graag in de mijne toelaat.

Facebook Sarah Ringoet Performances

Credits

Concept, regie, tekst: Sarah Ringoet
Uitvoering: Inge Smolders, Sarah Ringoet
Licht, geluid: Thijmen Lemminga
Kostuums, productie: Melissa Helena Pieters
Advies: Rutger Kroon
Fotografie: Miranda van der Kamp, Hans Speekenbrink
Video: Ruben Lambrecht, Anil Jagdewsing

Teaser